Mindfulness in opvoeding en onderwijs (MIO)

13 maart  19:00  Roermond
http://www.connectandsee.nl

De basis van mindfulness is oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht. Aandacht voor dit moment. NU. Aandacht voor de adem, lichamelijke klachten, spanning, zorgen, de piekerfabriek en werkdruk. Maar ook aandacht voor die talloze momenten van geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. Zonder dat je kritische, oordelende geest zich overal mee hoeft te bemoeien. We leven vaak niet in het NU maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal MOET, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons zomaar meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan.

De 8-weekse MIO Training is voor alle leerkrachten en ouders die hun kostbare leven voluit willen leven. Of je nu stress ervaart in je werk, turbulentie in je gezin of last hebt van piekeren, slapeloosheid, angstklachten of lichamelijke pijn, of als je juist wilt voorkomen dat je klachten krijgt: iedereen is welkom.

Doel van de training is:
• het ontwikkelen van zelfzorg voor ouders en leerkrachten, om anders met de stress thuis en de werkdruk in het onderwijs om te leren gaan, d.m.v. reflectie oefeningen, meditaties, yoga oefeningen, theorie en uitwisseling van ervaringen rondom de oefeningen.
• het ontwikkelen van de “aandacht spier”, door bewust te kijken, te luisteren en te voelen, zonder direct te hoeven reageren of erover te hoeven oordelen (naar jezelf en anderen).
• ontwikkelen van het vermogen om de werking van de geest (gedachten, gevoelens en lichamelijke signalen) bewust te worden en de vaak automatische reacties hierop te (h)erkennen en om te buigen naar bewuste, heilzame reacties.
• het ontwikkelen van zelfcompassie en compassie voor anderen.

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Gedurende deze hele periode moet er dagelijks ‘huiswerk’ gedaan worden. Dit huiswerk is in de vorm van meditatie, dagelijkse reflectie op stressvolle momenten en je reacties erop. Het oefenen in meer bewust aanwezig zijn bij wat je doet terwijl je het doet, denkt of voelt is een belangrijk element.
Met behulp van oefen-cd’s, de Stilzitten-app en/of bestanden op een usb-stick oefen je je geest in helder, stabiel en veerkrachtig worden. En ook vriendelijker, en minder reactief.

Tijdens de 8-weekse training leren ouders en leerkrachten:
• echt in contact te komen met kinderen;
• aandacht te hebben voor je eigen gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen, én die van het kind;
• inzien dat ieder kind uniek is en dus ook zijn eigen unieke karakter en behoeften heeft;
• dat je kinderen vertellen wat ze moeten doen minder goed werkt dan zelf het goede voorbeeld te geven;
• de kwaliteiten van kinderen te zien en in te schatten waarmee en hoe je kinderen kunt helpen;
• dat de relatie met kinderen van moment tot moment verschilt en jij en de kinderen die steeds anders kunnen ervaren;
• dat een ruzie dan ook niet het einde van de wereld is: je kunt de relatie met een kind bijna altijd herstellen, zolang je dat maar liefdevol doet;
• herkennen wanneer je op de automatische piloot reageert op het gedrag van een kind en vervolgens te kiezen voor een bewuste, neutrale en vriendelijkere reactie, wat spanningen helpt voorkomen.


Trainer: Esther Helgers
Data: 13-3/ 20-3/ 27-3/ 3-4/ 10-4/ 17-4/ 24-4/ 8-5-2019
Tijd: 19:00 uur tot 21:30 uur
Deelnemers: maximaal 8 deelnemers
Locatie: MCR Minderbroedersingel 44 in Roermond
Aanmelden of vragen: stuur een mail naar
Specifieke mindfulnesstraining
Connect & See
Esther Helgers-Geelen
Aanmelden
Minderbroederssingel 44
6041 KK Roermond
Nederlands
 

Overige trainingen

Activiteit
Kennismakingsworkshop over mindfulness Workshop 06 juli 10:00 Roermond http://www.connectandsee.nl
kennismakingsworkshop over mindfulness Workshop 26 augustus 19:30 Roermond http://www.connectandsee.nl
Mindfulness training van 8 weken met halve stiltedag Mindfulnesstraining MBCT/MBSR 07 september 10:00 Roermond www.connectandsee.nl
Voluit Leven training Acceptance & commitment training 18 september 19:30 Roermond http://www.connectandsee.nl
Training Mindfulness in opvoeding en onderwijs. Start 15 oktober 2019 Specifieke mindfulnesstraining 15 oktober 00:00 Roermond www.connectandsee.nl
Mindfulness training van 8 weken Mindfulnesstraining MBCT/MBSR 31 oktober 00:00 Roermond http://
Stiltedag Stilte dag 16 november 10:00 Roermond www.connectandsee.nl

© 2018 VVM | Privacyverklaring
Website door Futuron

Partners