Skip to main content

In verbinding - uit verbinding. Een neurosensitieve benadering voor het vergroten van veerkracht - INCOMPANY

17 april  19:00 
https://www.mindfulness-op-maat.nl/wp/trauma-sensitieve-mindfulness/

Bij overweldigende of langdurige stressvolle ervaringen zorgen ons brein en autonome zenuwstelsel ervoor dat we instinctief reageren, zodat we op het moment zelf zo goed mogelijk kunnen blijven functioneren. Dat is een automatisch proces en gebeurt buiten onze wil om. Het is goed en functioneel, maar haalt ons ook deels uit verbinding. Met onszelf en de ander. Een gevolg van uit verbinding zijn is dat we ons ‘onveilig’ gaan voelen.

Dat uit zich bijvoorbeeld in de vorm van irritaties en ongeduld, of een opgejaagd en gehaast gevoel, nervositeit, emotionele uitbarstingen, het gevoel hebben altijd ‘aan’ te staan, niet meer goed kunnen ontspannen, of je moeilijk tot dingen kunnen zetten. Ook werkdruk, zorg, een leefstijl met veel prikkels, hoge verwachtingen en eindeloze to-do-lijsten kunnen zulke onbewuste responsen teweegbrengen.

Bij onvoldoende tijd en mogelijkheden om de stressreacties goed op te vangen blijven deze ervaringen invloed hebben in ons dagelijkse leven. Als dit te lang aanhoudt raakt ons lichaam in meer of mindere mate ontregeld.

Op het moment dat we bewust onze lichaamsreacties kunnen herkennen en plaatsen, ontstaat er ruimte om anders te reageren en automatische stressreacties te geleiden. Zowel onze eigen stressreacties, als die van de mensen om ons heen. Want zodra we dit leren herkennen bij ons zelf, gaan we het ook beter opmerken als het gebeurt bij een ander.

De training is een vaardigheidstraining. In 8 lessen van 2,5 uur leer je hoe het autonome zenuwstelsel en brein reageren op stress en wat de lichamelijke en emotionele tekenen van ons autonome zenuwstelsel zijn. Door mindfulness in te zetten in het waarnemen van de automatische fysieke processen, en daarin de theorie over de werking ervan mee te nemen, kunnen we hier steeds bewuster en verfijnder op leren anticiperen en bijsturen. Je leert op een zachte, lichte en gemakkelijke manier in verbinding te blijven met wat je in je lichaam voelt, waardoor je als vanzelf, zonder hard werken, een helderder zicht krijgt op je emotionele en cognitieve patronen en dynamiek. Je leert dat en waarom je er niet verantwoordelijk voor bent en krijgt nieuwe mogelijkheden tot in verbinding zijn met jezelf en de ander.

“Als we ons in verbinding voelen ervaren we veiligheid”. Met behulp van lichaamsoefeningen en meditatietechnieken leer je hoe je je gedachten, emoties en lichaam in een kalmere staat kunt brengen, verander je je perspectief t.a.v. stressreacties, leer je beter bij jezelf te blijven en vergroot je je veerkracht.

Ervaring met mindfulness is niet nodig.
Heb je eerder een mindfulness- of compassietraining gevolgd, dan kan dit programma het geleerde verdiepen en versterken. In deze cursus staan de autonome werking en ervaringen in het lichaam meer centraal, nemen fysieke oefeningen en beweging een grotere plaats in en zijn deze vooral gericht op het genereren en reguleren van gezonde levendigheid en rust.

17, 24, apr | 15, 22, 29 mei | 5, 12, 19 jun
19:00-21:30 uur ONLINE

Voorafgaand aan de training vindt er een intakegesprek plaats.

DEZE TRAINING IS VOL! Aanmelden voor de wachtlijst kan nog tot 7 april 2024.
Deze training wordt via open inschrijving aangeboden onder de titel: Trauma Sensitieve Mindfulness
Specifieke mindfulnesstraining
Anja Boers Mindfulness & Braintraining, Mindfulness op Maat
Anja Boers
Aanmelden


Nederlands
 

Overige trainingen

Activiteit
Student Mindfulness Training - ENGLISH Mindfulnesstraining MBCT/MBSR 06 mei 16:00 https://www.aclosport.nl/en/sport/mindfulness/
Trauma Sensitieve Mindfulness Training - ONLINE Specifieke mindfulnesstraining 08 mei 09:00 https://www.mindfulness-op-maat.nl/wp/trauma-sensitieve-mindfulness/
Trauma Sensitieve Mindfulness Training Specifieke mindfulnesstraining 17 mei 09:00 https://www.mindfulness-op-maat.nl/wp/trauma-sensitieve-mindfulness/