Skip to main content

Nieuws over mindfulness


Regelmatig verschijnt er nieuws over mindfulness dat wij graag met je delen. 

De effecten van meditatie en mindfulness op het brein

Veel mensen zeggen baat te hebben bij meditatie. Ze worden opmerkzamer, hun concentratie neemt toe en ze kunnen beter omgaan met emoties. Kun je deze effecten ook wetenschappelijk aantonen? Deze vraag stelde Misha Beliën aan Dirk Geurts, die werkzaam is als onderzoeker bij Radboudumc Centrum Voor Mindfulness . Hij neemt je mee in de wonderlijke wereld van de anterieure cortex, het terugvalnetwerk en de singularis.

Wetenschappelijke publicaties

“What defines mindfulness-based programs? The warp and the weft.”

Dit artikel is geschreven omdat er op dit moment een explosie van interesse is voor Mindfulness Based Programma’s (MBP’s), zoals MBSR en MBCT. Het is daardoor noodzakelijk geworden om duidelijk te maken wat een MBP wel en wat het niet is.

In dit artikel worden de essentiële eigenschappen van het programma duidelijk uiteengezet. Dit geeft meteen een goede ondersteuning voor de trainers en zicht op welke kwaliteiten er nodig zijn om het programma te kunnen geven. Tegelijk ondersteunt het de systematische ontwikkeling van MPB  onderzoek en de integriteit van het implementatie proces in de maatschappij. 

Mediteren op het werk helpt

NRC

Volgens onderzoekers van de Erasmus Universiteit stimuleert meditatie de creativiteit. „Het helpt om los te komen uit vastgeroeste denkpatronen.”