Skip to main content

Workshops & OpleidingenWorkshop 2023

Engaged Mindfulness

Hoe Mindfulness kan helpen om in beweging te komen
Door Rob Vincken en Franca Warmenhoven
woensdag 14 juni van 19.30 -21.00 uur

‘I live my life in widening circles
that reach out across the world.
I may not complete this last one
but I give myself to it.’
Rainer Maria Rilke

Mindfulness gaat over ‘zijn met wat er is’, dat weten we allemaal…

Zijn met wat er is gaat over zijn met je binnenwereld én met de buitenwereld. Die buitenwereld bestaat uit onze nabije omgeving en uit de wereld als geheel. Wij maken onderdeel uit van dat geheel. We zijn er helemaal mee verbonden. En zelfs als we dat niet als zodanig ervaren, zijn we één.

Mindfulness gaat dus over zien wat er is, zijn met wat er is, inclusief onze verbinding. Door ruimte te nemen om te zijn met onze binnenwereld én onze buitenwereld worden we geraakt. Als we dit geraakt zijn toe kunnen laten ontstaat er als vanzelf een behoefte om in beweging te komen.

In de mindfulness wordt dan gesproken van “bewuste actie” Actie die voortkomt uit een diepe verbinding met met jezelf, met je relaties en met de wereld waarin je leeft. Welke plek heeft ‘bewuste actie’ binnen de mindfulness community? Inmiddels is ‘Engaged mindfulness’ een begrip geworden binnen de mindfulness wereld. ‘Engaged mindfulness’ is een vorm van mindfulness die zich richt op je verbinding en wat vanuit daar voelbaar nodig is. Er zijn bijvoorbeeld ‘mindfulness en klimaat’ programma’s waarin mensen uitgenodigd worden om stil te staan bij de gevolgen van onze manier van leven op het klimaat en waarbij we bewust gemaakt worden van onze persoonlijke invloed op het klimaat.

Mindfulness kan in deze context gezien worden als onderdeel van onze ontwikkeling waarin we meer en meer bewust worden van onszelf en onze wereld, waardoor we ook meer en meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor onszelf en alles om ons heen.

In deze workshop staan we stil bij ‘engaged mindfulness’, het belang van het op deze manier mindfulness beoefenen en de manieren waarop je dit kunt doen.

Op welke manier kun je de zijnsmodus ‘activeren’ vanuit de diepere verbondenheid waaruit je kunt leven. En dan zonder dat je je verliest in de doemodus…?


Trainingen van gecertificeerde leden

Ben je geïnteresseerd in mindfulness en wil je graag een mindfulness workshop of training volgen? Dat kan bij een van onze gecertificeerde leden of opleidingen.

Klik op de button voor het totaaloverzicht en om je aan te melden voor een van de trainingen.