Workshops & Opleidingen

Workshops 2024

Workshop Mindfulness-Based Training in Forgiveness (MBTF)
Joyce Cordus en Frits Koster
7 oktober 2024 van 19:30 tot 21:30 uur

Net zoals we mindfulness of vriendelijkheid kunnen ontwikkelen, zo kunnen we ook vergevingsgezindheid cultiveren. Vanuit die gedachte hebben Joyce Cordus en Frits Koster de Mindfulness-Based Training in Forgiveness (MBTF) ontwikkeld. Hierin wordt aandacht besteed aan vergevingsgezindheid m.b.t. jezelf, aan vergeving vragen aan en aan het vergeven van anderen. We doen dit op individueel niveau, in relatie tot groepen en gemeenschappen en m.b.t. de toenemende polarisatie in de wereld om ons heen. Er zal echter ook aandacht zijn voor allerlei dilemma’s en moeilijkheden bij de beoefening en hoe we ook hier compassievol mee kunnen en mogen omgaan. De training heeft een niet-religieus karakter en wordt wetenschappelijk getoetst, zie www.vergevingsgezindheid.com voor meer informatie.

Inhoud workshop
Tijdens de online-workshop kun je m.b.v. een geleide meditatie en een interpersoonlijke verkenning via breakout rooms in Zoom kennismaken met enkele aspecten van vergevingsgezindheid. Vervolgens zullen we de inhoud van de MBTF belichten – als een 6-weekse online-training of als een 3-daagse live-workshop voor mensen die werken met mensen.

Begeleiding
Joyce Cordus studeerde in 1984 aan de Universiteit van Amsterdam af als pedagoog. Sinds die tijd is zij, onder meer, werkzaam geweest in het hoger beroepsonderwijs. In 2011 rondde zij de opleiding tot mindfulnesstrainer af en begon zij met het geven van mindfulnesstrainingen aan studenten Social Work en Creatieve Therapie én aan docenten in basis- en voortgezet onderwijs. Begin 2021 rondde zij ook de opleiding tot compassietrainer af bij Frits Koster en Erik van den Brink. Sinds een aantal jaren begeleidt zij meditaties bij 30NOW. Zie www.joycecordus.nl.

Frits Koster beoefent sinds 1979 vipassana-meditatie en leefde vijf jaar als boeddhistisch monnik in Zuidoost-Azië. Hij heeft vele jaren ervaring als retraitebegeleider en als trainer MBSR, MBCL en IMP in de GGZ. Met Erik van den Brink heeft hij de training Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) ontwikkeld. Hierover hebben zij bij uitgeverij Boom twee boeken gepubliceerd. Met zijn vrouw Jetty Heynekamp heeft Frits o.a. ‘De kunst van mindful communiceren’ geschreven; samen met Zohair Elabd heeft hij de opleiding Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) ontwikkeld. Zie www.fritskoster.nl.

Workshop Compassie als Levenskunst
Compassie en Chineng Qigong
Maryvonne Verkerke
Donderdag 7 november van 19:30 tot 21:00 uur

De beoefening van compassie en vriendelijkheid maakt ons gezond en weerbaar. Het valt niet altijd mee om mens te zijn, maar meditatiebeoefening en een compassievolle, aandachtige leefstijl verbeteren de energie en de kracht waarmee je emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staat. En dat is nodig in onze intense wereld.

Met enkel gewaarzijn weten we niet goed hoe we de ervaringen in onze binnenwereld, fysiek en mentaal, kunnen helen. Compassie als Levenskunst brengt een milde, compassievolle houding of mindset ten overstaan van al deze ervaringen die een nieuwe ruimte opent, zodat we kunnen oefenen met een nieuwe respons of gedrag. Het oefenen met kalmering, verzachting, toelaten en soms ook mogen begrenzen, maakt ruimte voor het kiezen van een wijze en ondersteunende respons op de stress en het lijden van onze binnenwereld. We leren opnieuw onze levensenergie voelen, van waaruit we de verbinding met onszelf en de wereld om ons heen kunnen helen of verbeteren.

De problemen in onze huidige wereld zijn voor veel mensen intens of overweldigend. Ons gewaarzijn en bewustzijn heeft het moeilijk, niet alleen met de eigen thema’s die spelen, maar ook breder met de wereldproblematiek. Er is oorlog, polarisatie, klimaatstress, zorgen over het voortbestaan van onze aarde en nog veel meer wat ons dagelijks bezighoudt. Het is best veel, en hoewel we weten dat alles verandert, ervaren velen het als intens.

Het lijkt of onze overbelaste binnenwereld de overbelaste buitenwereld niet meer goed kan verwerken. Is er sprake van collectieve overbelasting of misschien wel een collectief trauma dat zich nu manifesteert? We weten het niet, maar we kunnen wel proberen om het vanuit een bewuste respons te beantwoorden. Ons gewaarzijn heeft hierbij het element ‘vriendelijkheid en mildheid’ vanuit het klassieke MBSR curriculum hard nodig, misschien wel harder dan ooit.

Trainingen van gecertificeerde leden

Ben je geïnteresseerd in mindfulness en wil je graag een mindfulness workshop of training volgen? Dat kan bij een van onze gecertificeerde leden of opleidingen.

Klik op de button voor het totaaloverzicht en om je aan te melden voor een van de trainingen.