Skip to main content

Hercertificering


Elk certificaat van de Vereniging voor Mindfulness heeft een looptijd van vijf jaar.
Na vijf jaar dient men zich te hercertificeren.

De precieze voorschriften zijn terug te vinden in het document Hercertificering vanaf 1 januari 2024.

Je kunt voor twee verschillende certificaten hercertificeren:

· Basis certificaat
· Specialistisch certificaat

Om voor de vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking te komen dient de MBSR/MBCT, MBCL en de MBCP-Fear professional aan een aantal minimale eisen te voldoen, overeenkomend met het specialistisch certificaat. Deze eisen staan vermeld in het te downloaden document. Het kan betekenen dat je een aanvullende opleiding dient te volgen. Als je niet aan deze minimale eisen van het specialistisch certificaat kan voldoen bij de hercertificering, dan wordt het basis certificaat afgegeven. Met het basis certificaat kom je niet meer in aanmerking voor vergoedingen van zorgverzekeraars.

Overgangsregeling

Indien je in 2024 gehercertificeerd dient te worden voor MBSR/MBCT dan kan het zijn dat je nog niet voldoet aan de nieuwe eisen (per 1-1-2021) om voor vergoeding van de zorgverzekeraars in aanmerking te komen. Mocht je in 2024 gehercertificeerd worden, dan kun je 1 jaar uitstel krijgen. Alle anderen die gaan hercertificeren hebben voldoende tijd om zich bij te scholen. Gedurende de coronatijd is online scholing ook mogelijk.

Nascholing en retraites

Het aanbod van nascholing en retraites van erkende mindfulness opleidingen zijn (binnenkort) te vinden door te zoeken via onderstaande button:

 

Aanvraagproces

Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld kun je dit uitprinten of als PDF opslaan op je computer. (Het is overigens ook mogelijk om tussentijds je activiteiten al in te vullen zodat je na vijf jaar minimaal werk hebt.) Vervolgens vul je het ‘Evaluatie- en ontwikkelformulier hercertificering’ in, zie download hieronder. Je maakt een afspraak met een VVM-supervisor en je stuurt je Pdf van de website en je ingevulde ‘Evaluatie- en ontwikkelformulier hercertificering’ zonder bijlage naar je VVM-supervisor. Vervolgens voer je een gesprek met de VVM-supervisor. De kosten voor de supervisie zijn €125.

Een kort procesverslag van dit supervisor gesprek, ondertekend door de supervisor, vul je vervolgens in op het formulier op de website en deze stuur je ter beoordeling door aan de Certificeringscommissie.

Downloads:
Evaluatie- en ontwikkelformulier hercertificering
Toelichting op de competenties van een mindfulness professional

Bij positieve beoordeling door de Certificeringscommissie ontvang je een nieuw certificaat dat weer vijf jaar geldig is.

Bezwaar aantekenen

Ben je het niet eens met de beslissing van de Certificeringscommissie, dan kun je binnen 4 weken na de dagtekening van de beslissing bezwaar aantekenen en dit indienen bij het bestuur van de Vereniging voor Mindfulness. Tegen een beslissing van het Bestuur inzake hercertificering is geen beroep mogelijk.
Uiterlijk één jaar voor het verlopen van je certificaat ontvang je bericht van het secretariaat dat hercertificering aan de orde is.